Teamcoaching

Merk je dat jouw team niet optimaal functioneert? Zijn doelen moeilijk te behalen, verlopen processen stroef en is de sfeer niet zoals je zou willen?

Vaak liggen de oorzaken dieper dan je op het eerste gezicht ziet.
Door zowel de bovenstroom (zichtbare structuren en processen) als de onderstroom (onzichtbare dynamieken en emoties) te analyseren, kunnen we deze problemen aanpakken. Resultaten worden weer behaald, processen lopen goed en er zit weer energie en vooral plezier in het team.

De bovenstroom en onderstroom

De bovenstroom omvat zichtbare structuren en processen zoals resultaten, doelen, rollen, verantwoordelijkheden, processen en procedures. Deze elementen zijn essentieel voor het behalen van teamdoelen en het efficiënt uitvoeren van taken.

Een goed functionerende bovenstroom is essentieel voor het behalen van teamdoelen. Echter, als hier problemen zijn, kunnen de oorzaken vaak dieper liggen.

De onderstroom betreft de minder zichtbare, maar uiterst invloedrijke aspecten zoals patronen, cultuur, emoties en dynamieken binnen het team. Vaak worden gevoelens en gedachten niet uitgesproken, wat kan leiden tot frustraties en misverstanden.

Een gezonde onderstroom bevordert een positieve werkomgeving waar teamleden zich veilig en gewaardeerd voelen. Dit is cruciaal voor het optimaal functioneren van de bovenstroom.

Van analyse tot actie

Als ik met een team aan de slag ga, kijk ik als teamcoach eerst naar wat er allemaal speelt en leeft in het team. Dit kan door een tijdje te observeren, maar vooral door met de teamleden in gesprek te gaan. Zo maak ik een eerste diagnose van wat er in de bovenstroom en onderstroom leeft. Uiteraard kijken we met het team gezamenlijk of zij zich herkennen in de diagnose.

Daarna gaan we aan de slag op basis van deze diagnose. Het kan zijn dat er in de bovenstroom zaken uitgewerkt moeten worden, zoals de doelstellingen, rol- en taakverdeling en processen. In de onderstroom gaan we ontdekken welke patronen en dynamieken er spelen en welke niet helpend zijn. We gaan aan de slag om deze te bespreekbaar te maken, te herkennen en te doorbreken.

Daarmee is het niet klaar. Het vraagt continue aandacht. Steeds weer analyseren wat er waar speelt en aanpassing waar het team mee aan de slag moet blijven. Elke keer als er zaken veranderen, nieuwe teamleden komen of de context verandert, is het belangrijk om opnieuw te kijken naar zowel de bovenstroom als de onderstroom.

Teamcoaching met het Talentenpaspoort

Met de inzet van het Talentenpaspoort in een teamcoach traject, ontdekken alle teamleden hun eigen unieke talenten en sterke punten. Wanneer zij dit ook van elkaar leren kennen kan binnen het team iedereen optimaal ingezet worden op hun talenten. Tevens wordt het helder en bespreekbaar waarom het soms tussen teamleden botst en tot wrijving leidt.
Met het inzicht in elkaars talenten, waar het tot soms kan schuren en waar het kan glanzen, gaat het werk met gemak en met plezier.
Het brengt naast een meerwaarde voor het team ook veel individuele meerwaarde.

 

Teamcoaching met
DISC gedragsstijlen

Bij teamcoaching kan gebruikt gemaakt worden van de DISC gedragsstijlen. Hiermee brengen we de verschillende gedragsstijlen van de teamleden in beeld.

Het wordt duidelijk welke stijlen in het team aanwezig zijn en waar het kan botsen in gedrag en waar teamleden elkaar juist kunnen versterken. Het wordt bespreekbaar wie welke voorkeuren heeft en hoe je effectiever met elkaar kan communiceren en samenwerken.  

REVIEW

Stel je begint als projectmanager met een nieuw team aan een nieuwe klus. Waar zitten de sterke kanten van het team en waar zitten de aandachtspunten van het team? Waar zitten je eigen kwaliteiten en aandachtpunten? In hoeverre zijn deze complementair aan het team en in hoeverre vul je elkaar aan en waar niet?

Dit waren allemaal vragen waar wij als projectteam meer zicht en inzicht in wilde hebben. Tijdens een gezamenlijk teamoverleg hebben we hierbij stilgestaan. Eén van onze teamleden stelde voor om een talentenpaspoort te laten opstellen om zo meer zicht en inzicht te krijgen in elkaars talenten en die van het team. Een goed voorstel bleek. Samen met Annemijn (rust in je brein) hadden we snel de juiste coach te pakken. Annemijn kent het werkveld waarin wij ons bewegen en kon ons als coach goed begeleiden zowel individueel en als team. In eerste aanvang heeft ieder teamlid een vragenlijst ingevuld en een coaching gesprek met haar gehad.

Vervolgens was 18 september jl. dan de dag van een gezamenlijke sessie onder begeleiding van Annemijn. Tijdens de sessie hebben we stilgestaan bij onze individuele talenten in combinatie met die van het team. Zo kregen we inzicht in elkaar en zaten hier soms verrassende inzichten in voor je persoonlijk dan wel voor het team. Ook was er ruim de tijd om stil te staan bij sommige verwonderpunten en de eerste ervaringen die we met elkaar hadden opgedaan in onze nog prille samenwerking met elkaar (team is gestart op 1 mei j.l.).

Op basis van de evaluatie bleek dat alle teamleden de sessie als prettig en waardevol hebben ervaren. De coaching en ervaring die Annemijn heeft ingebracht was voor ons zeker een meerwaarde en heeft ervoor gezorgd dat we nu meer inzicht hebben in ons eigen talent en het talent van alle teamspelers. Nu kunnen we nog meer rendement halen uit onze samenwerking en zullen we over een tijdje weer een sessie beleggen om de samenwerking waar nodig weer aan te scherpen.

Annemijn bedankt!

IPM team N279 Provincie Noord-Brabant

Heb je een vraag of wil je meer info? Stuur me een bericht

8 + 15 =

Rust in je brein | Annemijn Kramer | annemijn@rustinjebrein.nl | 06-28860296 | Privacyverklaring nov 2022