Het leven is 10% wat je gebeurt en 90% hoe je daarop reageert!

Dit is een belangrijke regel om erbij te houden, ook wel de 90/10-regel genoemd!

Het gaat er vanuit dat 10% van je leven bestaat uit dingen die je overkomen en dat 90% wordt bepaald door hoe jij hierop reageert. Ofwel: je hebt over 10% van wat er in je leven gebeurt geen controle. De andere 90% kan je wel zelf bepalen. Door de manier waarop reageert op zaken die je overkomen. 

Als je je realiseert dat je dus op die 90 procent zelf invloed hebt, is het een regel om je altijd bewust van te zijn!

Gaat er iets mis op je werk en loopt het niet zoals zou moeten? Laat je dan je koppie hangen of bedenk je je wat je hiervan kan leren. En hoe je dit vervolgens op een volgende situatie toe kan passen? In het laatste geval neem je dus regie over iets wat je overkomt.

Een ander voorbeeld: als je je baan verliest. Natuurlijk mag je dan boos, verdrietig en/of teleurgesteld zijn. Maar hoe lang blijf je daarin zitten? En brengt dat je uiteindelijk verder of lost het iets op?
Kies ervoor om er juist van te leren. Ga ontdekken hoe dit ontslag je sterker kan maken in het vinden van een nieuwe en misschien wel veel leukere baan.

De 90/10-regel is ook toe te passen op veel kleinere dingen in het leven. En dat is mooi materiaal om mee te oefenen.
Laat je je humeur beïnvloeden door de regen? Je hebt geen invloed op of het wel of niet regent. Wat je wel zelf kan bepalen is of je ervan baalt of dat je er voor kiest om toch gewoon naar buiten gaat voor een wandeling.

Hetzelfde geldt voor de file. Baal je ervan dat je in de file staat en laat je dit je humeur verpesten? Of kies je ervoor dat het een mooi moment is om even in stilte na te denken? Of om naar muziek te luisteren waar je vrolijk van wordt!

Neem de regie dus zelf in handen! Realiseer je bij alles wat je overkomt waar je geen invloed hebt, dat je wel zelf de keuze hebt hoe je op de situatie reageert.

Overkomt jou iets en weet je even niet hoe je hierop kan reageren?