Lezen ontspant.

Het is de start van de boekenweek. Lees een boek want lezen ontspant! Dit stapeltje boeken ligt bij mij klaar om gelezen te worden. 

Ik heb tijden gehad dat ik niet of nauwelijks een boek las. Behalve op vakantie, dan las ik meteen zes boeken uit.

Toen ik een aantal jaar geleden aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeltraject begon, had ik nooit tijd en rust om te lezen. De eerste vraag die ik van mijn trainer kreeg over het doel van mijn traject was wat ik wilde bereiken. Ik zei: ‘Meer rust’.
Ik werkte hard, veel te hard. Fulltime baan, mijn gezin draaiend houden, drie keer per week sporten, vrienden en familie zien, en ga zo maar door. Hiermee was ik wel hard op weg naar een burn-out.

De vervolgvraag die ik kreeg was: ‘En als er rust is, wat is er dan?’. En uit het diepste van mijn lijf kwam meteen het antwoord: ‘Tijd en rust in mijn hoofd om weer een boek te lezen’. Er was een groot verlangen om tijd te hebben en ontspannen te kunnen zijn om weer te genieten in mijn eigen huis van het lezen van een boek.

Gelukkig vond ik de tijd én de rust om weer te gaan lezen! En elke morgen probeer ik nu een kwartier tot half uur te lezen. En ook savonds lees ik vaak. In het weekend is het lekker om echt wat langer met een boek op de bank te kruipen.

Heus, het lukt mij ook echt niet altijd! Maar ik heb geleerd dat als er vaak geen tijd en rust is om te lezen, dan weet ik dat ik weer moet kijken naar mijn balans. Dan ben te hard aan het werk en is er te weinig balans.

Lezen is belangrijk

Lezen is ontzettend belangrijk. Je leeft langer als je leest! Lezen houdt je brein jong en helpt dementie voorkomen. Met lezen ontwikkel je taalvaardigheid. Je ontwikkelt het denken en verbeelden. En door te lezen groeit je concentratievermogen. En misschien wel het belangrijkste: lezen ontspant.

En jij, lees jij? Neem jij de tijd en heb je de rust om te lezen?