22 februari is het Wereld Denkdag, een jaarlijkse feestdag van de internationale scoutingbeweging. Op deze dag denken scouts over de hele wereld wat meer aan elkaar en aan de mensen die het moeilijk hebben.

Ik vind het wel mooi: Denkdag.
We denken immers de hele dag. Het is niet voor te stellen wat er allemaal op een dag door je hoofd gaat. Vaak zijn we ons niet eens bewust van wat we allemaal denken en tegen onszelf zeggen. We staan niet altijd in verbinding met onszelf, laat staan met de ander. We praten, maar luisteren niet echt. En voor vragen stellen hebben we vaak geen tijd.

Een groot denker was Socrates. Ik las het boek: ‘Socrates op sneakers’ van Elke Wiss. Een geweldig boek. Het is een gids met tips en tricks om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Hierdoor kom je tot goede gesprekken en kom je echt in verbinding. In verbinding met de ander, en met jezelf! Een aanrader dus!

Ik merk hoe uitdagend het is om goede nieuwsgierige vragen te stellen, geen oordeel te hebben en nog meer vragen te stellen, om nog meer te weten te komen. Het is waardevol om vaardig te worden in het stellen van vragen, zowel aan de ander als aan jezelf. In mijn coachingsgesprekken merk ik hoe verrassend en leuk het is om vragen te stellen. En met het stellen van vragen coachees aan het denken te zetten! Hiermee komt hun denken weer in beweging en krijgen zij verbinding met zichzelf. Ze komen tot antwoorden op vragen waar ze misschien al lang mee rond lopen! Hoe mooi is dus het stellen van vragen.